Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Projekt Obična čitateljica

Centar za ženske studije i Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli u partnerstvu provode projekt 'Obična čitateljica'.


Cilj je programa pridonijeti kreativnom i aktivnom provođenju slobodnog vremena mladih (s naglaskom na mlade žene te slijepe i slabovidne osobe) kroz interaktivne aktivnosti, učenje, igru, u formi predavanja, čitalačkog kluba te stručnog vođenja kroz postav u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke.

Stručno vodstvo i predavanja o autobiografijama će nas uvesti i pripremiti za sudjelovanje u čitalačkom klubu gdje će se čitati Zagorkin autobiografski tekst a potom i jedan od ključnih popularnih tekstova o feminizmu, 'Feminizam je za sve'.


Naziv projekta, ali i čitalačkog kluba, odabran je iz dva razloga. Prvim se želi ukazati na otvorenost projekta za sudjelovanje svim zainteresiranima ljubiteljima čitanja, kulturnih sadržaja, spoznavanja no koji nisu nužno stručnjaci i stručnjakinje u području književnosti, književne teorije ili kulturologije. Drugi je razlog što na taj način 'čitatelj(ica) postaje kritičar(ka) koja čita' pa tako i naziv proizlazi iz prijevoda knjige 'Obična čitateljica' Virginije Woolf i uredničkog odabira eseja dr.sc. Lade Čale Feldman.

 

Stoga će i zadovoljstvo čitanja biti naš kriterij okupljanja uz poštovanje načela uvažavanja i razvijanja kulture dijaloga. Pred čitalačke radionice, zainteresirani će unaprijed dobiti tekstove koje će čitati i o kojima će raspravljati. Slijepe i slabovidne osobe dobit će prilagođene tekstove.